Üniversitelerin bilişim şirketlerinden istediği kira plazalardan daha fazla

Haber Giriş : 10 Eylül 2006 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknoparkların yüksek kira bedelleri, bilişim sektörüne yatırım yapmak isteyen girişimcilerin gözünü korkutuyor.

Sektör temsilcileri, İstanbul'daki lüks plazaların neredeyse iki katı olan kiralar sebebiyle birçok projenin taslak aşamasında kaldığını söylüyor. Teknoloji üretim merkezleri olan teknoparkların şirketlerin ihtiyaçlarına cevap veremediğini belirten Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği Başkanı Murat Dikici, teknokent kurma yetkisine sahip bazı üniversitelerin, şirketlere katkı sunmanın ötesinde kendi döner sermayelerine gelir kaydetme yoluna gittiklerini iddia etti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın talimatıyla bakanlık uzmanları ile bilişim sektörünü temsil eden sivil toplum örgütlerinin başkanları İstanbul'da düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia'da bir araya geldi. Taraflar, bilişim sektörünü teşvik etmek amacıyla 2007 bütçesine ilişkin önerileri görüştü. Teknoloji üreten ve satan şirketlerin araştırma-geliştirme yatırımlarını, katma değeri yüksek ürün üretimini ve teknoparkları teşvik edecek konular ele alındı. Sektör temsilcileri ile uzmanlar, teknopark kiralarının yüksek olduğu üzerinde görüş birliğine vararak, vergi ve sigorta ücretlerinde indirime gidileceğini belirtti. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının içeriği hakkında bilgi veren Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği Başkanı Murat Dikici, görüşmede öncelikle araştırma-geliştirme yatırımlarına destek verilmesi konusunun ele alındığını belirtti. Şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayamayan teknoparklardan yeterli verimi alamadıklarını vurgulayan Dikici, ?Türkiye'de toplam 9 teknopark bulunuyor. Ancak istenilen verim alınamıyor. Teknokent kurma yetkisine sahip üniversiteler, şirketlere katkı sunması gerekirken, kendi döner sermayelerine gelir kaydetme yoluna gidiyorlar.? dedi. Üniversitelerden kiralanan yerlerin İstanbul'daki plazaların iki katı olduğuna dikkat çeken Dikici, teknokentlerin amacını aştığı kanaatinde. Maliye'nin bu konuda doğru firmalara gerçekten destek vermesinin bu alanda bir milat olacağını ifade eden Dikici şunları söyledi: ?Bakanlığın sektörümüze olan bu ani ilgisi, istihdam sorunu ve cari açık ile boğuşan Türkiye'nin bilişim sektörüne ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Üretimde AB ve çevre ülkelere göre geri kalmış durumdayız. Bu görüşme, doğru yolun bulunmasında bir başlangıç.? Dikici'ye göre, fikri mülkiyeti kendine ait olan, araştırma-geliştirme çalışmaları yapan üyeler, kendi alanlarını teknopark gibi kullanabilmeli. Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gültekin Günal ise yerli sanayi üretiminin kullanımını teşvik etmek amacıyla yerli markaların satın alınması durumunda bazı vergilerden muaf olunmasının söz konusu olabileceğini söyledi. Türkiye'de teknoloji üretildiği algısını oluşturmanın, yurtdışı başarıları için önemli destek sağlayacağını kaydeden Günal, üretilen teknolojinin satılması halinde mali teşviklere gerek kalmayacağını dile getirdi. Teknoparklardaki kiraların çok yüksek olmasından şikayet eden Günal, ?Önerilerimiz olumlu karşılandı. Görüşülen planların 2007 bütçesine yetiştirilmesi hedefleniyor.? bilgisini verdi.

Türkiye'de faaliyet gösteren teknoparklar (teknoloji geliştirme merkezi) şöyle: Tübitak Marmara Araştırma Merkezi Teknopark, ODTÜ Teknokent, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark, İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İzmir, Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi. Bunların dışında ayrıca üniversitelerin bünyesinde küçük ölçekte teknoloji kentleri bulunuyor. Bu arada, Bilişim Fuarı'nda bu yıl ilk kez ürünlerini sergileme fırsatı bulan; ancak kendilerine ayrılan stantların fuarın ücra bir köşesinde olması nedeniyle yeterli ilgiyi toplayamamaktan şikayet eden Türk yazılımcılara gelecek yılki fuarda daha görünür bir yerde stant verilecek. Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Günal, bu yıl fuar kapsamında açılan iki özel teşvik bölgesiyle Türk yazılımcıların ürettikleri teknolojileri tanıtma fırsatı yakaladığını belirterek, önümüzdeki yıl fuara katılacak Türk şirketlerin sayılarını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Günal, bu yıl fuarda karşılıklı temaslarda bulundukları Romanya, Bulgaristan, Pakistan ve İran gibi ülkelerin yazılımcılarının da gelecek yıl CeBIT'te stant açacağını ifade etti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber